13 Jan 2015

godstolenEn stol bør jo alltid være god å sitte på. Godstolen derimot er selve ”kongen” (eller ”dronningen”) i stuene våre. Man får et eierforhold til godstolen, alle vet ”hvem sin godstol det er”. Ta deg tid når du er på jakt etter The Chair. Det er lett å la seg rive med i øyeblikket og husk at hva som er definert som den perfekte godstolen er svært individualistisk.  Noen mener at en godstol bør ha alle tenkelige finesser; en stor fotskammel som du kan trylle frem ved å trykke på en knapp, uendelig med variasjon i nivåene på hvor langt bak ryggen på stolen kan justeres, til og med muligheten for å trylle frem et lite sidebord. Godstolen er en stol du skal sitte komfortabelt i, ikke et sted du skal bo.

Kan være smart å tenke på hvor høy man er i valg av godstol; vi trives i og foretrekker stoler vi kan komme lett ned i og opp av. Velger vi en for lav godstol i forhold til høyden vår kan det kjennes ukomfortabelt. En godstol kan gjerne være et sprekt element i stuen, skille seg ut fra sofagruppen og øvrige møblement. Ikke vær redd for å la godstolen vær et friskt sprekt uttrykk i farge og detaljer. Jeg har sagt det før og sier det igjen. Å ha elementer som bryter med hovedinteriøret kan gi et svært stilfullt, røft og artig resultat, men for all del ”hold tungen bent i munnen”. Tenk før du handler.

Den såkalte engelske ørelapp stolen er alltid en klassiker. Er den av god kvalitet og klasse svikter den sjeldent på følelsen av komfort når du sitter i den. Husk at den kan finne sin plass blant moderne møblement. Godstoler inspirert fra 50-tallet er erfaringsmessige også gode å sitte i. Videre kan man  la seg inspirere av ”New Look” stilen. The New Look hadde sin storhetstid etter annen verdenskrig. Sort og hvitt er fargene. Stolene i stål og skinn. Hudson Chair i lær, meget stilfullt. Dyr prisklasse.  Bauhaus design, f. eks Lounge Chair. Skinn/lær og stål her også. Stilfullt.

Godstolen, møbelet som symboliserer noe personlig. Man kan gjerne bytte ut sofaen/sofagruppen, men godstolen er på en måte mer hellig for oss. Konservativ look, klassisk look, retro look, minimalistisk look, New Look. En reise i et mangfold av muligheter og prisklasser. En gyllen regel:  kvalitet koster.